Naše nervozita, náš nechtěný společník

Co vlastně nervozita a tréma je?

Nervozita nebo tréma je stav napětí a neklidu, který se projevuje v pohybech a v jednání. Téměř každý z nás zažil svíravý pocit kolem žaludku nebo třes rukou před nějakou důležitou situací. Může se jednat o přechodný či trvalý stav nervózního člověka.

Nervozita se projevuje jako úzkostný neklid, např. ve formě trhavých pohybů očí, úst či rukou… nebo zvýšeným hlasem, přerušovanou řečí či horečnatou činností. Velmi časté je také chvění nebo třesení, pocení, ale může se projevovat i ve formě nespavosti.

 

Nečekaná situace

Jak si můžeme pomoci v nečekané situaci, která spustí naše stresory a my začneme být nervózní? Skutečnou první pomocí je DECHOVÁ RELAXACE, která spočívá ve vědomém navození klidného dýchání. Srdce nám buší jako o závod, ruce se třesou, mozek se nedokáže na nic racionálního soustředit… Nejsme v bezpečí našeho domova, takže si nemůžeme pustit žádnou relaxační hudbu apod., ale určitě si dokážeme na chvilku stoupnout stranou dění a zkusit plynule zhluboka a klidně dýchat! Toto je bezpečný způsob, jak se rychle zklidnit v nečekaných situacích, které nám nejsou příjemné.

Dalšími způsoby, jak zmírnit naši nervozitu, může být relaxační hudba nebo zajímavá relaxační videa, která jsou v poslední době také k dispozici.

 

Čemu se vyhnout

Rozhodně se neuchylujte k alkoholu a lékům. Zde si můžete velmi snadno vypěstovat závislost a ta vám v životě rozhodně nepomůže. Pokud se vám nedaří pomoci si sami, je lepší a rozumnější poradit se s psychologem, který bude určitě schopen odhalit příčinu a najít způsob, jak si s nervozitou poradit.

 

Malá změna stylu

Osobně si myslím, že tento krok je těžší, ale zato účinný. Zkuste malinko změnit své myšlení a přístup k dané situaci. Místo toho, abyste se např. báli toho, že se zesměšníte před davem lidí, zkuste myslet na to, jak jim to ukážete a jak jste dobří.