V čase i nečase

 

Procházíme obdobím, se kterým zřejmě neumíme příliš zacházet. Jedni propadají panice, jedni jsou prostě obezřetní a pak jsou i ti, kteří jsou "našimi furianty" a dělají, že právě jich se to netýká. 30 let demokracie, kdy slovo SVOBODA se skloňuje ve všech možných pádech... a nyní... zničeho nic je tu "zákaz", "omezení"... a nám se to nelíbí.

"Občanská myšlenka svobody je dát občanovi jistý okrsek svobody, vymezit mu pole působnosti, uvnitř něhož je králem. To je jediný způsob, jímž může kdy pravda dojít ochrany před veřejným pronásledováním a dobrý člověk přežt špatnou vládu." Chesteron ...A tímto citátem se i já připojuji k pomyslnému otevření almary a vytáhnout z ní "zdravý selský rozum".

To, že někteří i nadále budou vzdorovat v používání roušek a ochrany, se staví do stejné role jako sedlák, který si řekne, že on bude orat a sít až v létě, neb na jaře to dělá každý. Je to hloupé a nesmyslné... Přitom si ochranu v běžném životě vytváříme absolutně automaticky a téměř co svět světem stojí: Před čerta strkáme kříž, před zlodějem stavíme mříž, před nákazou COVID-19 máme roušku, jen na hlupáka nefunguje nic!

Jak se máme v těchto dnech chovat, čeho se vyvarovat a čemu nepodlehnout, toho bylo napsáno přehršel. Jen si z toho musíme vybrat to, co právě nejvíce odpovídá naší situaci. Samozřejmě, že jinak bude "karanténu" trávit člověk v domě se zahradou a jinak ten, co obývá činžovní byt. Jinak na tom je ten, kdo může nebo dokonce musí chodit do práce, a zcela jinak ten, co svůj byznys musel na tyto dny zavřít a je odkázán být se svými myšlenkami doma mezi čtyřmi zdmi.

Těch důležitých věcí, které bychom měli dělat, je skutečně hodně. Pro ty, co chodí nyní do práce, bude nejdůležitější odpočinek a spánek. A pro ty, co zůstali doma - pusťte se do věcí, které jste dlouho odkládali! Sedět, sledovat neustále TV nebo internet = to vede pouze k propadu naší psychiky, dostavuje se pocit bezmocnosti a beznaděje. ...A útěk k jídlu..., věřte, to také není ideální řešení.

A pokud přemýšlíte o smyslu života - vaše životní orientace je nyní udávána tímto termínem. Pomáhá nám v tom, abychom se neutopili v močálu sobectví, lenosti a planých řečí. Smysl života je mostem k tvorbě bytí v moři chaosu!!

 

S láskou, Hudy