Vytváření 10 návyků - finále 10/10

Máme tady poslední krok v sérii JAK NEPROKRASTINOVAT.

Vyhledávejte práci, pro kterou se dokážete nadchnout.

 

DESÁTÝ KROK - NAJDĚTE SVOU VÁŠEŇ

Jsme na konci našeho cyklu, a zároveň na novém začátku, jak si vytvořit a udržet přehled a čas v našem životě. Dnešní návyk je sice poslední, ale přitom velmi důležitý a zásadní. Víte, že se říká, že: “Práce celého člověka vyhledává,“ ale abychom mohli naplnit toto pravidlo, tak nás ta práce musí bavit! A o tom je dnešní téma.

Celý tento náš seriál o zvládání úkolů naučit se neodkládat „věci na potom“ je skvělý. Ale práci, která nás opravdu baví, prostě neodložíme – milujeme ji a chceme ji dělat napořád. Desátý návyk stojí právě na osvojení – trvale hledat činnosti, pro které se dokážeme nadchnout!

Dnešní návyk: Vášeň pro práci – nejtěžší ze všech návyků, ale pravděpodobně také nejdůležitější.

Jak si tento návyk „osvojit“ ?
Ne, dnes se již nebudeme bavit, jak si návyk osvojit, dnes vám mohu dát jen doporučení, jak se k němu dostat.
Prošli jsme společně 9 kroků, jak neprokrastinovat. Kdybych vám ale měla doporučit jeden krok, který bychom neměli vynechat, bude to právě ten dnešní. Určitě to znáte – pokud opravdu chcete něco udělat, tak to uděláte. Navzdory času, námaze, počasí… Jdete tzv. přes mrtvoly. A proč? Protože děláte práci, která vás baví, která vás naplňuje, a u které vás ani nenapadne, že by jste to měli odložit „na potom“.
Pokud se ale vaší práce bojíte, cítíte neustálý nedostatek motivace, zažíváte otupělost, stereotyp, dostavuje se pocit vyhoření, každým dalším dnem stráveným v práci se prohlubuje váš smutek a únava, tak také každým dalším dnem stráveným v této práci se vzdalujete od své skutečné seberealizace a naplnění vašeho potenciálu.

Jak na to?
1. Vytáhněte si kus papíru a začněte si psát nápady, co byste mohli dělat, co by vás bavilo. Pište vše, co vás napadne, co vám přijde na mysl.
2. Ptejte se svého okolí, brouzdejte po internetu, ptejte se jiných lidí, co by vám poradili. Čím více možností najdete, tím větší budou vaše šance najít práci, která se stane vaší vášní.
3. Je lepší nápad nejdříve vyzkoušet nanečisto, než se jím rovnou začít živit. Udělejte si z něj nejdříve koníčka nebo práci na poloviční úvazek, abyste měli dostatek času zjistit, zda je to opravdu to pravé, zda se tato práce stane vaší vášní.
4. Nevzdávejte se! Nikde není řečeno, že se vám tu pravou práci podaří najít hned napoprvé. Hledejte trpělivě dál a nelekejte se, když to trvá celé měsíce. Tady nic neuspěchejte a obrňte se trpělivostí. 
5. A až najdete svojí vášeň, tak hned neopouštějte svoji dosavadní práci. Dejte si čas, je lepší zůstat ještě chvilku ve své stávající práci, dokud nezjistíte všechny možnosti. Pokud můžete svou vášeň provozovat souběžně s prací a získat tím i vedlejší příjem, pro samý začátek je to ideální řešení. 

Nejdůležitější body dnešní lekce:
- najít svoji vášeň, neboli práci, která se vám stane posláním
- nikdy se nevzdávat
- neopouštět hned svoji práci, dokud se se svojí vášní dostatečně nesžijete
- naučit se překonávat překážky
- vytvořit si plán
- jednat a nečekat
- trénovat naučené dovednosti a být vytrvalý

Rozjeďte své vlastní podnikání nebo práci snů na základě činnosti, pro kterou se dokážete nadchnout, a možná už nikdy nebudete muset hledat pracovní motivaci.

„Žádné velké věci na světě nebylo dosaženo bez vášně.“
Heget