Vytváření 10 návyků - část 3/10

Začni a půl je hotovo!

Nezapomeňte, že na každý jeden krok si nechte jeden celý měsíc! 

Buďte každý den aspoň chvíli sami.

 

TŘETÍ NÁVYK - PLÁNOVÁNÍ

Před sebou máte seznam úkolů a den začíná!
Takže... Co máte dnes v plánu?

Dnešní návyk: Stanovte Nejdůležitější Úkoly (NÚ) týdne a dne.

Jak postupovat:
1. Každý TÝDEN si vypište nejdůležitější úkoly (NÚ) týdne – tzv. „velké kameny“, které v daném TÝDNU chcete zvládnout.

2. Každý DEN si vypište NÚ dne a snažte se úkol(y) udělat nejlépe dopoledne.

Jak si tento návyk „osvojit“:

VELKÉ KAMENY: Začátkem každého týdne, nebo již v neděli večer (záleží na Vás) si sedněte a prohlédněte si svůj seznam úkolů. Co byste tento týden chtěli zvládnout? To jsou vaše velké kameny. 
NÚ bysste měli zařadit do seznamu na první místo a nechat „štěrk“ a menší kameny zapadnout do skulin, které mezi nimi vzniknou. 
Při opačném postupu malé kameny a štěrk vyplní celý den a nenechají místo pro velké kameny. Pokuste se alespoň z počátku udržet počet velkých kamenů na čtyřech až šesti závazcích týdně. Později, až získáte schopnost lépe odhadnout své možnosti, můžete si jich naložit více.
Nezapomeňte zařadit do svého plánu aspoň pár úkolů, které směřují k naplnění vašich ročních cílů.
Plánujte! Nyní vezměte tyto velké kameny a umístěte je do týdenního plánu, tak, aby vás nezavalily. Plánujte je v jednohodinových až dvouhodinových blocích, pokud možno hned zrána. Jakmile se zbavíte nejdůležitějších úkolů, můžete plánovat další práci do volných chvil kolem nich – ty velké ale zůstávají.

NÚ: Každé ráno se rozhodněte, které jsou vaše nejdůležitější úkoly daného dne. Pravděpodobně to budou již naplánované Velké Kameny (VK), ale během týdne může dojít ke změně. Zvolte přibližně tři NÚ pro daný den – mezi nimi například jeden VK a tři jiné důležité úkoly. V rámci denního programu pro ně vyhraďte čas co nejvíce zrána, protože během dne se určitě objeví nové pracovní požadavky a úkoly a už byste se k nim nemuseli dostat. 

Dokončujte. A to je ta nejdůležitější část metody: DOKONČENÍ!
První věc, kterou ráno dokončíte, a to ještě před čtením mailu, musí být váš první NÚ. Odstraňte všechny rušivé vlivy a soustřeďte se jen na tento úkol, dokud ho neuděláte. Jakmile jste s ním hotovi, odměňte se... A neváhejte hned pokračovat dalším úkolem. 

Podívejte se do zpětného zrcátka a řekněte „ach!“. Až dokončíte své NÚ, budete se cítit skvěle. Nezapomeňte se ohlédnout za tím, co všechno jste zvládli, a poplácejte se za to po ramenou – anebo si dejte další odměnu.

Uchopte svůj den pevně do svých rukou a zabraňte tomu, aby byl ovládán potřebami a prioritami druhých!