Vytváření 10 návyků - 4/10

Mluvením   nic  neuvaříš.

 

ČTVRTÝ NÁVYK - VYKONÁNÍ

Před sebou máte seznam úkolů a den začíná!!

Takže, co máte dnes v plánu?

 

Dnešní návyk: Dělejte v danou chvíli vždy jen jednu věc! Nenechte se vyrušovat.

 

Jak postupovat:

Toto je velmi důležitý návyk. Vyberte si úkol, na kterém chcete pracovat a  soustřeďte se něj a nenechte se ničím ani nikým vyrušovat.

Odstraňte všechny rušivé vlivy, vypněte a nebo nereagujte na příchozí maily, vypněte si pro daný čas klidně i svůj mobil.

Pokud vás něco vyruší, udělejte si poznámku, zapište si požadavek do notýsku a vraťte se ke svému úkolu.

Pokud se jedná o náročnější úkol, klidně si nastavte čas, po který se mu chcete věnovat.

 

 Jak si tento návyk „osvojit“ :

  1. Vyberte si úkol na kterém chcete pracovat. Pamatujte si, že klíčem k naší práci je SOUSTŘEDĚNÍ SE NA JEDEN JEDINÝ ÚKOL V JEDNOM OKAMŽIKU! Rozhodněte se, že na něm budete pracovat, dokud úkol nedokončíte, a nebo si pro daný úkol stavte čas, který tomu chcete momentálně věnovat. 

Vykonávání úkolu je nejdůležitější krok! Děláte-li cokoli jiného než úkol ze seznamu, jste možná vytíženi, ale nepracujete!

  1. Vytvořte si bezpečnou zónu. Než začnete na svém úkolu pracovat, odstraňte všechny rušivé vlivy. Ukliďte si stůl, uvařte si kávu a zavřete všechny záložky na počítači, které k danému úkolu nepotřebujete. Odstraňte vše, co by vás mohlo rozptylovat.

 

  1. Po vymezenou dobu se plně soustřeďte. Snažte se v danou chvíli maximálně soustředit na daný úkol. Pokud vám vyhovuje si předem stanovit určitý čas, který chcete úkolu věnovat, tak si ho nastavte. 

 

  1. Vyrušení. Ne vždy lze vypnout mobil a nebo být naprosto „nepřítomen". V takovém případě, pokud vás cokoliv vyruší, zapište si rychle příchozí požadavek do notýsku, nebo zařaďte příchozí dokument do patřičného inboxu a rychle se vraťte zpátky ke svému úkolu. Nezkoušejte souběžně zpracovávat více úkolů. 

 

  1. Pokud cítíte nutkavou potřebu zkontrolovat sms zprávy nebo mail a nebo vůbec přejít k jinému úkolu – ZASTAVTE SE! Zhluboka se prodýchejte, napijte se vody a vraťte se k rozdělané práci. 

 

  1. Naléhavé záležitosti. Občas je vyrušení tak naléhavé, že prostě nepočká. V takovém případě se pokuste udělat si poznámky o tom, kde se v daném úkolu právě nacházíte a zaznamenejte si nejdůležitější myšlenky k danému úkolu. Celé si to přesuňte do tzv. Akční složky.  A až se opět vrátíte k přerušenému úkolu, vytáhněte ho z akční složky a navažte, kde jste přestali. 

 

  1. Hotovo. Jakmile jste hotovi – pogratulujte si! Jste skvělí, zvládli jste to. Odměňte se krátkou sprškou mailů, sms zpráv, anebo si zaserfujte na svých oblíbených stránkách, ale omezte tuto kratochvíli max. na 10 minut!  I tento čas si klidně naplánujte a časově omezte, sami víte, jak je velmi snadné bloudit po síti celé hodiny. 

 

A co dělat, když se nám pracovat nechce ?

 

KOUSKUJTE – rozložte si daný úkol na několik etap, na menší objem práce. 

 

ZAČNĚTE – řekněte si, že jediné, co musíte udělat, je prostě začít!!  A pokud jste zvládli předcházející tři kroky, tak v tuto chvíli to pro vás nebude již tak velký problém.

 

ODLOŽTE ODMĚNU – pokud je pro vás kontrola mailů, sms či jiné činnosti odměnou, tak ji odložte, dokud nezvládnete alespoň část svého denního úkolu. Zkuste si říci, že  si svoji odměnu vyberete, až odpracujete alespoň 15-20 minut na svém úkolu.

 

PŘESTAŇTE HLEDAT NEGATIVA - Je možné, že vás odradí obtížnost úkolu, možná uvidíte jen samé překážky stojící vám v cestě. V takové situaci se zkuste naopak zaměřit na ty lepší stránky věci, jako je příležitost se učit, zlepšit se, vydělat si více peněz apod.

 

JAKMILE SE JEDNOU ROZEBĚHNETE, JE SNADNÉ BĚŽET DÁL. JEDINÉ, CO MUSÍTE UDĚLAT, JE ZAČÍT.

I na tento úkol si nechte celý měsíc! :)