Vytváření 10 návyků - 5/10

Začni a půl je hotovo!

 

Zjednodušujte, zjednodušujte, zjednodušujte

 

PÁTÝ NÁVYK - JEDNODUCHÝ SYSTÉM

Jsme uprostřed našeho snažení maximálně si zjednodušit náš život :-). Jakpak se Vám až doposud vedlo? Zvládli jste jednotlivé kroky? A vnímáte nyní již určitou úlevu v každodenní organizaci vašich povinností? Věřím, že určitě ano :-)

 

Dnešní návyk:

Najděte si ten nejjednodušší systém, který rychle a přehledně ohlídá všechny vaše úkoly a povinnosti.

Jak postupovat:

Nastavení - jednoduchý systém je složený z inboxů, kalendáře, vašich seznamů a archivů.

Nástroje : je důležité používat velmi jednoduché nástroje tak, aby systém na vás nekladl velké nároky na údržbu.

Použití : konečně nejdůležitější věc je, že systém budete opravdu používat a zvyknete si na jeho denní kontrolu. 

 

Jak si tento návyk „osvojit“ :

  1. NASTAVENÍ: je důležité si uvědomit, kolik seznamů na své úkoly potřebuji.  To znamená například: "seznam pro vše pracovní", “osobní” - všechny osobní úkoly,  "pochůzky a telefony” - jednoduchý seznam pochůzek k vyřízení a vyřízení telefonů, "seznam čeká na” - velmi důležitý seznam všeho, kde na něco čekáte, a možná poslední "seznam někdy/možná” - seznam věcí, které by jste jednou chtěli udělat.

Mějte zde na paměti, že u seznamu “práce” a “osobní" si můžete zadávat a vybírat svéNejdůležitější Úkoly Dne.

 

  1. NÁSTROJE: pamatujte si, že nejjednodušší pomůcky bývají nejlepší!! Co skutečně potřebujeme, jsou SEZNAMY. Byla by škoda skončit u vytváření složitých nástrojů a systémů, které budeme každých 14 dní měnit a upravovat. 

Pokud máte rádi jednoduchost bez elektroniky, tak nám k tomu úplně postačí nástěnka rozdělená na několik základních sloupců. Pokud máte rádi elektroniku, tak na internetu najdete určitě spoustu jednoduchých nástrojů a aplikací - GTD Simple (pro Android), Moleskine (pro iPhony)To do list,  Google Calendar  a nebo úplně obyčejný papírový kalendář. Volte to, co je pro vás skutečně nejjednodušší!

 

  1. POUŽITÍ: další částí tohoto návyku, a dokonce tou nejdůležitější, je každodenní kontrola vašich seznamů !!

Doporučuji začlenit kontrolu do Vaší denní rutiny a kontrolovat seznamy ráno a večer - samozřejmě kromě telefonátů či pochůzek, které musíte prohlížet dle potřeby. 

 

Toto není tak těžký návyk, ale je jeden z těch, kterým musíme skutečně věnovat zvláštní pozornost a vydržet 30 dní, než si ho osvojíme.

 

Jakmile z denní kontroly našich seznamů uděláme běžnou součást denního programu, stane se váš život přehlednější a vy budete rozhodně produktivnější.