Vytváření 10 návyků - 6/10

 

ŠESTÝ NÁVYK - USPOŘÁDÁNÍ

Dávejte vše na své místo!!!

Jedno z nejstarších pravidel a pouček z oblasti organizace práce je: „Určit a dát všemu své vlastní, pevné místo!“ - tím je zaručeno, že vždy vše najdete.

Máte rozházené papíry na stole? Řešíte na svém stole, co je pracovní a co patří do vašeho soukromí? Hledáte každý den klíče, doklady od auta? Jste si skutečně stoprocentně jistí, že víte, kde se nachází každá věc patřící do vašeho života?

Zorganizujte si to!

Dnešní návyk: Určete všemu místo a vše pak půjde snadno.

Jak si tento návyk „osvojit“:

NAJDĚTE VĚCEM JEJICH MÍSTO

- Pokud máte ve zvyku věci pokládat „někam“ na stůl, na poličku, na kuchyňskou linku, na jídelní stůl, a nebo to jen tak pohodit na sedačku, tak se zkuste zamyslet, zda to tam skutečně patří...

- Kde má vlastně ta věc svoje místo, svůj „domov"? Pokud ještě žádný nemá, tak ho zkuste najít, zkuste ho vytvořit – najděte pevné místo pro klíče od bytu, klíče od auta. Špinavé prádlo také nepatří do postele :).

- Již umíte třídit věci do svých inboxů, nyní je nutné pro tyto naše inboxy najít jasné a pevné místo.

JEDNODUCHÝ ARCHIVAČNÍ SYSTÉM

- Po zpracování papírů z inboxů pro ně potřebujete najít archivační místo, kde je později bezpečně vždy naleznete. - Nevytvářejte mraky složek, které rozmístíte tam, kde je právě volné místo. Vytvořte si jednoduchý archivační systém, který bude vyhovovat přesně vašim potřebám. Můžete si vytvořit barevné štítky, pro snadnější a rychlejší orientaci. 

- Jen nepoužívejte název složky „RŮZNÉ“ - protože později zjistíte, že přesnější název této složky by mohl být např. „Složka věčného odkladu“.

CO NEJDŘÍVE SE VŠEHO ZBAVTE

- Pokud jste měli v úmyslu, že zrovna „tento papír zpracujete později,“ až se k němu dostanete, tak kouzelné slovíčko „později“ se také může jmenovat „ten, co vytváří hromádky“!

- Nečekejte na žádné později a zpracujte to hned!

ZVYKNĚTE SI

- Ukládání věcí na své místo není dovednost, kterou si osvojíte za noc. Tu a tam zapomenete, tu a tam se vám prostě právě nechce, a s myšlenkou „udělám to pak“ to odložíte na polici, kolem které právě jdete... A tak zde máme další 30 denní výzvu, během které soustředíte svoji pozornost na osvojování návyku „vše má své místo“.

NEODKLÁDEJTE VĚCI na horní plochy nábytku

- Naučte se neodkládat své věci „někam“ na postel, na stoleček ani na podlahu.

- A pokud již tak učiníte, tak se rychle rozpomeňte, kde mají tyto odložené věci svůj „domov".

ŠTÍTKUJTE

- Štítky jsou pro organizování tím nejlepším přítelem. Je to zaručený způsob, jak se rychle zorientovat v uložených inboxech, a je úplně jedno, zda to jsou krabice od bot a nebo šanony s doklady.

- Čím konkrétnější a čitelnější štítky, tím je rychlejší vaše hledání a ukládání.

VYHODNOCUJTE = Poslední bod naší měsíční výzvy. 

- Je dobré čas od času provézt revizi vašeho systému ukládání věcí, při které vyhodnotíte, zda není třeba něco upravit, přesunout či nahradit.

- My jsme třeba doma zjistili, že potřebujeme nůžky na třech různých místech v domácnosti a tak na místo neustáleho se vracení na jedno pevné místo, jsme si pořídili troje nůžky. :) 

- I k tomu může sloužit revize „pevných stanovišť“.

„Nejlepší způsob, jak předvídat budoucnost, je vytvořit si ji."

- Stephen Covey